Nee, u kunt uw digitale voetafdruk niet wissen, maar u kunt deze verkleinen door inactieve accounts te verwijderen, u af te melden voor zoeksites naar persoonsgegevens
Phishing-e-mails zijn van oudsher gemakkelijk te herkennen door te zoeken naar tekens, zoals verkeerd gespelde woorden en ongewenste links en bijlagen. Phishing-e-mails zijn geen nieuw fenomeen meer en maken inmiddels deel uit van ons dagelijks leven. Dankzij de technologische vooruitgang hebben de cybercriminelen achter deze phishing-e-mails echter nu nieuwe manieren ontwikkeld om hun slachtoffers op te lichten. Ondanks deze ontwikkelingen zijn er nog steeds manieren om uzelf tegen phishing-e-mails te beschermen.
Lees verder en ontdek hoe u phishing-e-mails kunt herkennen en uzelf kunt beschermen zodat u er geen slachtoffer van wordt.
Wat is een phishing-e-mail?
Een phishing-e-mail is de meest voorkomende vorm van een phishing-aanval. Phishing is een cyberaanval waarbij wordt geprobeerd om potentiële slachtoffers te verleiden tot het vrijgeven van hun vertrouwelijke informatie, zoals inloggegevens of creditcardnummers. Phishing-e-mails sturen ongewenste e-mails naar slachtoffers, met het doel dat er een kwaadaardige bijlage of link wordt geopend.
Deze e-mails kunnen zich voordoen als iemand die het slachtoffer kent, zoals een vriend, collega, familielid of bedrijf. Doorgaans is het doel van cybercriminelen om u een kwaadaardige link te laten openen die malware op uw apparaat downloadt of u naar een gespoofte website leidt om uw persoonlijke gegevens te stelen. Zodra deze cybercriminelen uw persoonlijke gegevens hebben gestolen, gebruiken ze deze voor hun eigen persoonlijk gewin, zoals het stelen van uw identiteit of geld of het verkopen van uw persoonlijke gegevens op het dark web.
Waarom moet ik op phishing-e-mails letten?
Volgens AAG worden er elke dag 3,4 miljard phishing-e-mails verzonden. Phishing-e-mails worden naar mensen over de hele wereld verzonden en velen worden er het slachtoffer van, met allerlei gevolgen van beveiligingsinbreuken tot identiteitsdiefstal. Gebruikers moeten alert blijven in hun online activiteiten, anders lopen ze het risico dat hun persoonlijke gegevens worden blootgesteld aan cybercriminelen. Als uw persoonlijke gegevens zijn gecompromitteerd, kunnen cybercriminelen uw geld stelen of misdaden onder uw naam plegen.
Phishing-e-mails blijven gevaarlijk met de vooruitgang van technologie zoals AI. Door AI gegenereerde phishing-e-mails lijken meer op legitieme e-mails, omdat ze minder spel- en grammaticale fouten bevatten. Ze kunnen ook de toon en schrijfstijl van een echt persoon nabootsen. Omdat AI-gegenereerde e-mails gelezen kunnen worden als goed geschreven, menselijke e-mails, moeten gebruikers alert zijn op tekenen van phishing-e-mails, anders kunnen ze het slachtoffer worden van deze cyberbedreigingen.
Tekenen van een phishing-e-mail
Het kan eng zijn om een phishing-e-mail te ontvangen, maar zijn over het algemeen zijn ze gemakkelijk te herkennen. Hier zijn enkele tekenen waardoor u een phishing-e-mail kunt herkennen.
Verzonden door een verdachte afzender
Phishing-e-mails proberen zich voor te doen als een bekend persoon of bedrijf, maar zijn vaak herkenbaar omdat de naam en het e-mailadres van de afzender niet overeenkomen. De naam van de afzender komt mogelijk niet overeen met het e-mailadres. Zakelijke e-mails die worden verzonden vanaf een e-mailadres met een publiek domein, zoals Google of Yahoo, zijn een goede aanwijzing voor phishing-e-mails. Als u achterdochtig bent over een e-mail, moet u proberen rechtstreeks contact op te nemen met het bedrijf of de persoon via andere betrouwbare middelen, zoals bellen of het adres van hun website intypen in uw browser, in plaats van te klikken op de link in het bericht.
Verzoek om urgente actie
Veel phishing-e-mails vragen iets van u op een manier dat om dringende actie vraagt. Ze bedreigen u met nare gevolgen zodat u overhaaste actie neemt en niet eerst over de situatie nadenkt.
Een e-mail die zich voordoet als uw bank vraagt u bijvoorbeeld om u aan te melden bij uw account door op een link in de e-mail te klikken, anders wordt uw account gedeactiveerd. Wanneer u de link opent, lijkt deze op de legitieme website van uw bank. U logt dus in met uw rekeninggegevens, maar u hebt deze onbewust blootgesteld aan een dreigingsactor.
Grammaticale fouten en spelfouten
Phishing-e-mails bevatten meestal spelfouten en grammaticale fouten. Dit is een eenvoudige manier om een phishing-e-mail te herkennen, vooral als deze probeert zich voor te doen als een bedrijf. Vaak bevatten deze e-mails grammaticale fouten en spelfouten, omdat de cybercriminelen de taal waarin ze geschreven zijn niet machtig zijn.
Betrouwbare bedrijven controleren hun e-mails meerdere keren op fouten voordat ze worden verzonden. Als u een e-mail ontvangt van een gerenommeerd bedrijf met spel- of grammaticale fouten, klik dan niet op iets dat in de e-mail staat of als bijlage is bijgevoegd.
Verdachte bijlagen of links
Als een e-mail een verdachte bijlage of link bevat, vooral als hier nooit expliciet om is gevraagd, dan hebt u waarschijnlijk te maken een phishing-e-mail. Deze verdachte bijlagen kunnen malware installeren en uw apparaat compromitteren. Zodra er malware op uw apparaat is geïnstalleerd, kunnen cybercriminelen uw activiteiten volgen en uw persoonlijke gegevens stelen.
Over het algemeen bevatten phishing-e-mails verdachte links naar gespoofte websites die de gevoelige informatie van een slachtoffer kunnen stelen. Cybercriminelen kunnen gespoofte sites gebruiken om malware op het apparaat van een slachtoffer te installeren wanneer ze op de link klikken. Gespoofte sites kunnen zich ook voordoen als legitieme sites om de persoonlijke gegevens van een slachtoffer te verzamelen wanneer ze hun inloggegevens invoeren.
Verzoek om gevoelige gegevens
Een verzoek om gevoelige gegevens is een duidelijk teken van een phishing-e-mail. In phishing-e-mails wordt u gevraagd om uw inloggegevens, creditcards, adressen of andere persoonlijke gegevens te verstrekken. Betrouwbare bedrijven vragen nooit om deze gegevens via e-mail, dus u moet op uw hoede zijn wanneer u wordt gevraagd om deze gegevens te verstrekken. U moet altijd uw gevoelige informatie beschermen.
Aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn
Als u ooit een e-mail hebt ontvangen met een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit waarschijnlijk ook het geval. Cybercriminelen proberen u te overtuigen dat u een beloning hebt gewonnen en deze kunt ontvangen door op een link te klikken of een bijlage te downloaden. Ze zullen van alles bedenken om u in de val te lokken. U moet wat onderzoek doen naar de afzender en het aanbod voordat u iets doet waardoor u mogelijk het risico op een beveiligingsinbreuk loopt.
Zo beschermt u uzelf tegen phishing-e-mails
Hier zijn enkele manieren waarop u uzelf tegen phishing-e-mails kunt beschermen.
Beveilig uw accounts met sterke en unieke wachtwoorden
De beste manier om uw online accounts te beveiligen is door sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken. Cybercriminelen proberen uw online accounts te compromitteren om toegang te krijgen tot uw andere privégegevens, zoals uw creditcardgegevens. Het gebruik van een sterk wachtwoord en een specifiek wachtwoord voor elk account maakt het echter veel moeilijker voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot deze wachtwoorden.
Het aanmaken en onderhouden van al uw unieke wachtwoorden is een moeilijke taak voor één persoon alleen. Met een wachtwoordmanager kunt u al uw wachtwoorden aanmaken en opslaan in een veilige, versleutelde kluis.
Gebruik MFA voor al uw accounts
Multifactorauthenticatie (MFA) is een extra beveiligingslaag waarvoor gebruikers meer dan één vorm van authenticatie moeten leveren om toegang te krijgen tot een account. MFA beschermt uw online accounts, zelfs als uw wachtwoord is gecompromitteerd. Cybercriminelen die uw inloggegevens hebben gestolen, kunnen niet op uw account inloggen zonder volledige verificatie via MFA.
Geef geen gevoelige gegevens vrij
U mag uw gevoelige gegevens nooit zomaar opgeven, vooral niet via e-mail. Gegevens zoals uw burgerservicenummer en creditcardnummers moeten geheim blijven, tenzij het absoluut noodzakelijk is om ze te verstrekken. Als u de legitimiteit van de website en het bedrijf controleert, voorkomt u dat u het slachtoffer wordt van phishing-e-mails. Als u echter gevoelige gegevens om een legitieme reden moet verstrekken, stuur deze dan nooit via een e-mail of op een andere onbeveiligde manier. Gebruik in plaats daarvan methoden voor het veilig delen van wachtwoorden om te voorkomen dat uw privégegevens in verkeerde handen vallen.
Controleer alle e-mails op fouten
Phishing-e-mails bevatten meestal spelfouten, grammaticale fouten of technische afwijkingen. U moet op deze fouten letten om de legitimiteit van de e-mail te controleren. Door de inhoud van een e-mail te controleren, kunt u phishing-e-mails identificeren en voorkomen.
Controleer de link voordat u erop klikt
De links van phishing-e-mails vervangen vaak de legitieme tekens van de URL door tekens die op elkaar lijken (bijvoorbeeld go0gle.com met een nul in plaats van een ‘o’). Dit is een duidelijk teken dat de link naar een gespoofte site leidt. Het is het beste om niet op ongewenste links te klikken. U moet altijd controleren of een link veilig is door de muis over de link te bewegen en op fouten te letten. U kunt ook een URL-checker gebruiken om de veiligheid van een link te controleren.
Gebruik antivirussoftware
Antivirussoftware is een programma dat uw apparaat tegen bekende virussen beschermt door ze te detecteren en te verwijderen. Sommige antivirussoftware kan e-mailbijlagen scannen en virussen detecteren. Zodra het virus is gedetecteerd, wordt het gemarkeerd en is uw apparaat beschermd.
Blijf op de hoogte van cyberbedreigingen
Aangezien cybercriminelen nieuwe technieken ontwikkelen om gebruikers te misleiden, moet u op de hoogte blijven van nieuwe bedreigingen om uzelf te beschermen. Lees regelmatig wat de huidige cyberbedreigingen zijn. Dit zal helpen om ze in de toekomst te herkennen.
Gebruik Keeper om phishing-e-mails te voorkomen
Keeper Password Manager kan u beschermen tegen phishing-e-mails. Wachtwoordmanagers maken uw wachtwoorden aan en slaan ze veilig op, waardoor het voor cybercriminelen moeilijk is om toegang te krijgen tot uw accounts. Een wachtwoordmanager kan ook onderscheiden welke sites echt of nep zijn en ervoor zorgen dat uw inloggegevens niet worden vrijgegeven. Bescherm uzelf vandaag nog tegen phishing-e-mails door u te registreren voor uw gratis proefversie van Keeper Password Manager.